Matgøy med Midtøsten

Okey, så smeller jeg avgårde det første offisielle innlegget på denne bloggen med en eksotisk matreise gjennom Midtøsten. Alle trenger en fest når de starter noe nytt. Og har du lyst til å følge meg videre, blir jeg glad Smilefjes. Jeg skal love deg at ikke hver dag blir så omfattende som dette. Hverdagene fortjener god mat som ikke tar all den dyrebare ettermiddagstiden å lage. Det brenner jeg for.

Det begynte i fjor en gang. Venninnegjengen hadde funnet en libanesisk restaurant i Oslo. Vi hadde bestilt et durabelig Mezze-bord til sju personer, og hadde en frydefull kveld hvor vi snuste inn nye lukter, smattet på ukjente smaker, gjettet på hva som var hva, gaflet i oss. Vi snakket om at arabisk mat ikke er det vi har spist mest av, og det ville vi ha en forandring på.

Kan vi ikke ha en matworkshop, da? foreslo en. Vi andre var ikke vanskelige å overtale, og siden jeg er så heldig å ha tilgang til et lite, men godt utstyrt restaurantkjøkken på Nøsterud gård, lå alt til rette for en spennende ettermiddag og kveld.

Matgal som jeg er, fikk jeg en slags speider- og koordinatorrolle. Jeg var nødt til å bruke Google, kokebøker og marokkanske kolleger, for dette er ikke mat noen av oss kjenner så godt. Allikevel så det ut til at det fantes noen fellesnevnere.

Dip og brød; som Hummus, baba ganoush og pitabrød. Couscous, bulgur, kikerter, aubergine, tomater, lammekjøtt og kylling. Sitron, rosiner, aprikoser, granatepleolje, chili, kanel, nellik, kardemomme. Krydder vi nesten bare bruker til jul.  Alt dette er matvarer som går igjen i alle de landene jeg har kommet over når jeg har googlet “mezze table”. Og hvis du kjenner spansk, italiensk eller gresk mat, er det lett å se at alle landene rundt Middelhavet har matretter som ligner hverandre. Til og med i Bosnia finnes det eksempler på mat de har arvet fra den arabiske kulturen, for eksempel Baklava.

Det var ikke lett å velge blant så mange forskjellige retter som jeg ikke kjente, men jeg kunne ikke gjøre annet enn å velge det jeg syntes så godt ut, slik at vi fikk prøve litt av hvert, og så var det så klart viktig at jeg trodde at vi kunne lage det (men siden jeg alltid har tenkt at jeg kan lage akkurat det jeg har lyst til å lage, var ikke det noe problem). det var så mange gode varmretter også, som kanskje ikke ville havne på et mezzebord, men det havnet på vårt, og vi har ikke angret.

Fil_000 (1)

13 forskjellige mennesker som rett nok kjenner hverandre i større eller mindre grad, samlet på et kjøkken som plutselig virket mindre enn vanlig, et halvferdig oppskriftkompendium, og en lang kveld. Det ville ikke nødvendigvis bli en suksess, men med en fantastisk positiv gjeng med en ståpåvilje og entusiasme av de sjeldne, ble det en kveld vi vil huske lenge.

Fire og en halv time med matlaging, og denne listen med retter. Det ble Tusen og en natt og et måltid vi sent vil glemme. Takk til alle sammen. Dere gjorde det første innlegget på denne bloggen uforglemmelig.

Og – når vi kunne lage dette, kan du også, min venn, inshallah.

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Arabisk, Fest, Middag, Midtøsten. Bokmerk permalenken.

2 svar til Matgøy med Midtøsten

  1. Mette Hoffmann sier:

    Masse lykke til videre Heidi! Dette var et fyrverkeri av en oppstart! Husker jo fra tiden vi jobbet sammen , at du allerede da var mer enn allminnelg interessert i mat! Jeg kommer til å følge deg og også anbefale bloggen din til andre!!!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s