Harissa er en krydderpasta som brukes i det nordafrikanske kjøkkenet, som Marokko og Algerie. Faktisk så leste jeg et sted at den er Tunisias ketchup. Ialle fall kan du spise den ved siden av det meste, som lam, kylling, fisk eller grønnsaker (dvs alt), eller bruke den som marinade.
Lager du denne porsjonen, får du nok til flere ukers arabisk matuforsking, eller til en lang kveld med gode venner, sånn som vi gjorde da vi hadde Matgøy med Midtøsten.
Du kan bruke bare halvparten mengde chili; da blir det en veldig god dipsaus som kan brukes på samme måte som f eks Ajvar.
Ingredienser:
- 100g soltørkede tomater
- 100g tørkede aprikoser
- 6 ferske chilli (bestemmer styrken)
- 1 ss spisskummen
- 3 kvaster fersk mynte
- 2 appelsiner
- 1 sitron
- 4 dl rapsolje (eller oliven/rapsolje)
Bløtlegg tomatene hvis de er tørre. Er de nedlagt i olje, la den renne av.
Rig skallet av sitronen og appelsinene, press saften godt ut.
Bland alle ingrediensene og kjør dem i en hurtigmikser til det blir en glatt, men litt grov røre.
Jeg hadde ikke mynte, og tok en skje Coleman’s mint sauce. Det gikk helt fint.
Vi brukte harissaen til marinere kyllingspyd til mezze-bordet vårt, og til noen av sausene. Resten nippet vi til sammen med pannestekte pitabrød. Yuhuuu!