Hummus betyr kikerter på arabisk, og det kan jo være like greit, siden den viktigste ingrediensen i denne gode forretten er nettopp kikerter. Du kan lage hummus av hermetiske kikerter, men kokken Chef Ramzi, som jeg har hentet denne oppskriften fra, sier at om du har tid, blir det aller best å lage av tørkede. Hummus er enkelt og spennende; bruk det som en av mange dip’er på en buffet, ved grillen, eller med pitabrød eller libabrød ved siden av noe godt å drikke.
Hummus
Til 4 personer:
- 5 dl tørrede kikerter eller to bokser a 400g (vann og 1 ts natron til bløtlegging)
- 1/2 dl tahini
- 1 fedd hvitløk, presset (eller 1 ts)
- 1/2 dl friskpresset sitronsaft
- Salt
- Olivenolje
- Paprikapulver (gjerne røkt)
1. Tørkede kikerter legges i bløt med en ts natron over natten. Hell av vannet, skyll godt, hell på nytt vann med 1 ts natron, og kok dem på svak varme til de blir møre, ca en time.
1a. Eller hell vannet av to bokser ferdigkokte kikerter og skyll dem.
2. Ha kikertene i en hurtigmikser, eller bruk stavmikser og kjør til en pure. Tilsett et par skjeer vann hvis pureen blir for fast.
3. Tilsett tahini, hvitløk, sitronsaft og salt. Smak til. Smaken varieres ved å tilsette mer eller mindre av en ting.
4. Pynt med noen hele kikerter, olivenolje, og gjerne et dryss paprikapulver.
Baba ganoush
Baba ganoush er en libanesisk auberginedip, og sammen med hummus blant de viktigste innslagene på et mezzebord. Aubergine brukes mye i det libanesiske kjøkkenet, og dette er virkelig en god måte å bruke denne mørkelilla frukten på.
Til4 personer:
- 2 store auberginer
- 1 dl tahini
- 1 dl presset sitronsaft
- 2 fedd hvitløk, presset, eller 2 ts
- salt, olivenolje
- Granateplekjerner eller tomatterninger til pynt
Skyll auberginene, og stikk noen hull i skinnet med en skarp kniv. Dette for at de ikke skal sprekke i stekeovnen.
Legg auberginene i en ildfast form og stek dem ved 250 grader i 15-20 minutter. Og gjør det – ikke ta dem ut etter fem minutter som vi gjorde. de skal være gjennombakt
Ta auberginene ut når skinnet har blitt helt svart, og skrell dem ved å rive av skinnet med fingrene under rennende kaldt vann. Hjelp til med en liten kniv. Legg dem i et dørslag og la renne av i ca 15 minutter.
Del auberginene i biter, ha dem i en hurtigmikser sammen med tahini, hvitløk, sitronsaft og salt. Kjør til en pure.
Hell baba ganoushen i en bolle, og lag en liten grop i midten. Hell litt olivenolje i gropen, og pynt med grananteplekjerner eller tomatbiter.
Brukes som dip til nesten alt.