Sitrusmarmelade – sukker på en måte jeg kan like

Det er ikke tvil om at marmelade har mye sukker. Jeg har ikke funnet noen bortforklaringer som kan passe her. Marmelade er sukker med smak, sånn er det bare. Det er også vanvittig godt, synes jeg, så da får jeg heller la være å spise det hver dag.

Jeg lå og småsov på sofaen og skrollet gjennom TV-kanaler før jul, da jeg kom over en dame med et pussig etternavn (for oss nordmenn, i alle fall). Hun heter Annabel Langbein, og er en kjent kokk og blogger på New Zealand. Jeg ble så fascinert av marmeladen hennes, at jeg trålet hele Drammen for økologiske appelsiner og sitroner, og bommet et glass Wiskey av faren min, for å lage noe som viste seg å bli en fulltreffer på julefrokosten. Like populær til påskefrokost, tipper jeg, eller en hvilken som helst frokost. Kanskje ikke hver dag, men så kan du ha noe å glede deg til da, vettu.

Annabel Langbeins sitrusmarmelade:

  • 2 appelsiner, 2 grapefrukt og 1 sitron (750g blandet sitrus totalt)
  • 6 kopper vann
  • 6 kopper sukker
  • 1 kopp whiskey (egentlig ikke valgfritt…)

Jeg fant ikke grapefrukt, så jeg brukte 5 appelsiner og to sitroner (de var ikke så store). Hvis du ikke finner økologiske, dør du sikkert ikke, men vask dem godt i kaldt vann først, skrubb gjerne med en potetskrubb.. (Google hvis du ikke vet hva en potetskrubb er..)

Del alle sitrusfruktene i to og skjær og skjær så tynne skiver som mulig. Plasser i en stor kjele av rustfritt stål eller emalje gryte, ikke aluminium, for det reagerer med syren, tilsett vann og la det stå over natten (eller fire-fem timer). Kok opp, sett ned varmen og la det småkoke under lokk i omtrent 1 time.Fil_000 (17)

Tilsett sukker og rør til det er oppløst, deretter skal det koke litt mer enn småkoke i 40 minutter. Hell deretter i glasset med whisky, hvis du vil, men det gir en spesiell og god smak, så du vil!

Fortsette å koke til marmeladen setter seg. Annabel sa at du skulle ta litt marmelade på en skål, og se om det dannet seg en film på overflaten. Da er marmeladen klar. Men jeg så ingen film, så jeg kokte ganske mye mer enn det stod, og har nå en marmelade som kan skjæres med kniv. Men – den er like god…

Neste gang skal jeg putre i 1 time + koke 40 minutter (whiskey time) + koke 40 minutter. Det er helt sikkert nok.

Mens marmeladen fortsatt er varm, heller du den i steriliserte glass og forsegler med steriliserte lokk. Den vil holde i flere måneder i kjelleren eller der du har hermetikken din. Ta med et glass når du skal på besøk. Garantert like poulært som en vinflaske, om ikke mer.

Jeg har dilla på muslirundstykker med marmelade, eller på toast, eller på scones, eller som glasur til kjøtt (den skal vi utforske seinere).

Takk, Annabel Langbein, for at jeg våkna i tide…Smilefjes

Fil_001 (12)

Du steriliserer glass ved å koke opp en stor kjele med vann, og legger syltetøyglass du har spart på oppi vannet i et par minutter mens det koker. Sett glassene på et reint håndkle. Gjør det samme med lokkene; plukk dem opp med ei pølselype eller tilsvarende.

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Frokost, Frukt, kosemat, Sylting og safting. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s