Jeg er litt gjerrig; jeg synes det er drøyt å betale over tjue kroner for et muslirundstykke som jeg godt kunne laget selv. På den annen side synes jeg ikke det er så drøyt å betale en god del mer for et halvt kilo godteri. Det holder meg på matta å føle at godteri er dyrt.
Så jeg truer meg selv til å tro at smågodt ikke er bra for meg. Muslirundstykker, derimot, det trenger jeg ikke tro er bra. Det er bra! Litt for magen, litt for kroppen, og veldig veldig bra for sjelen.
Nå husker jeg ikke lenger hvor jeg fant utgangspunktet til denne oppskriften, men den er brukt mange mange ganger i Villa Tandberg, både til påskegodt og til hverdagslunsj. Hvis du baker når du har litt fri, og hiver resten i fryseren, kan du ta ut et rundtykke kvelden før, og putte i sekken før du går på jobb. Er du skikkelig godtesjuk, kan du smøre et tynt lag Sitrusmarmelade på (eller noe annet søtt du liker – vi vil jo ikke være ekstremister, heller), og palmeoljesmågodtet kan dra dit peppern ikke gror. (for dit peppern gror vil jeg nemlig gjerne reise )
Til et fullt bakebrett:
- 4 dl Skummet melk (du kan fint bruke soyamelk)
- 5 dl Vann
- 2 ss Rapsolje eller olivenolje
- 50 g Fersk gjær eller tørrgjær
- 1 ts Salt
- 350 g Hvetemel
- 350 g Sammalt hvete grov
- 3 dl Lettkokte havregryn
- 200 g Sammalt rug grov
- 100 g Solsikkekjerner
- 150 g Hasselnøtter, grovhakket
- 100 g Aprikoser, tørkede og hakket i biter
- 150 g Rosiner
- Litt ekstra musli eller havregryn til å strø under og over..
Først blander du alt det tørre, unntatt aprikoser og rosiner. Hvis du bruker tørrgjær, bander du inn det også. Fersk gjær smuldres i melken/vannet. Husk at væsken du bruker må holde ca 37 grader. Har du lært at du kan dryppe litt av væsken på håndleddet ditt, akkurat der du måler pulsen? Hvis det ikke føles hverken spesielt varmt eller kaldt, holder væsken omtrent 37 grader. Hvis du bruker tørrgjær, kan du ha litt varmere væske, ca 40 grader. Det beyr at det du drypper på håndleddet skal føles helt ok å ta et varmt bad i. Bland alt i eltemaskinen hvis du har, eller i en stor bolle. Ikke tilsett alt melet med en gang. La det komme i litt etter litt. Da blir det lettere å røre.
La eltekroken gå på lav hastighet i ca 10 minutter. Rør og kna med ei tresleiv like lenge hvis du ikke har maskinkraft. Tilsett aprikoser og rosiner mot slutten. Det er for at de ikke skal moses i stykker mens du elter.
La heve i bakebollen i ca 30 minutter, mens du legger bakepapir i ei langpanne, og drysser litt korn, frø eller musli utover.
Så kommer mitt lure triks for latsabber:
Bruk en stor slikkepott til å bre deigen utover i langpanna. Den skal bli ca 2 cm tykk.
Deretter tar du en pizzakniv, eller tilsvarende, og ruller fine ruter i deigen i omtrent den størrelsen du vil ha rundstykkene. Da slipper du kliss på fingrene, og det er lett å bryte rundstykkene fra hverandre når de er stekt.
La heve på et lunt sted under et rent håndkle cirka 45 minutter.
Varm steikeovnen til 225 grader.
Før du setter brettet i ovnen, pensler du deigen med litt vann, og strør for eksempel mer musli over, eller f eks gresskarkjernefrø, eller andre frø du liker.
Steik rundstykkene i ca 20 minutter, eller til de er gyldne på toppen. Det er litt avhengig av ovnen. Hvis du er i tvil, skjær løs et rundstykke, snu det og bank på undersiden. Det skal liksom høres litt hult ut, hvis du kan høre det for deg..
Du kan også bruke tranebær i stedet for eller sammen med rosiner, du kan droppe aprikoser, bruke mandler i stedet for nøtter, osv. Det er helt opp til deg. Det er ditt godteri .
Avkjøl muslirundtykkene på rist, og skjær dem fra hverandre når de er blitt passe kalde.
Spises som de er, eller med syltetøy, smør og ost, eller prøv epleskiver på – det er supergodt. Mye bedre enn rosa skumhjerter med palmeolje…