Asia er en gjenganger i heimen vår. Masse grønnsaker, ville smaker, ofte rask tilberedning. Det er gode stikkord for oss.
Fruit&nut rice, eller frukt- og nøtteris, er deilig tilbehør til mange asiatiske retter. Jeg fant denne i et australsk dameblad, og fruit&nut rice var en del av en større indisk buffet. Vi bruker imidlertid ofte fruit&nut rice til Babi Kecap og retter fra andre steder i Asia.
Til 6-8 personer som tilbehør:
- 4 dl basmatiris
- olje til “blansjering”
- 2 hvitløksfedd, knuste
- 1 stor løk, finhakket
- 1 ss spisskummenfrø (knuses lett i en morter)
- 1 ss korianderfrø (knuses lett i en morter)
- 6 kardemommefrø (knuses lett i en morter)
- 1 kanelstang
- 1 ts gurkemeie eller en pinch safran
Hvis du ikke har spisskummenfrø, kan du bruke 1 ss malt spisskummen. Kardemommefrø kan erstattes av 1 ss malt kardemomme.
Vann til risen. Gå ut i fra det som står på pakken, men tilsett vannet litt etter litt. Ofte brukes 2 kopper vann til 1 kopp ris. La risen putre under lokk i ca 15 minutter, men ta en liten smak for å sjekke om den er ferdig.
- 1 kopp (tørkede) aprikoser, i småbiter
- 2 kopp rosiner, gjerne gule
- 1 kopp cashewnøtter (hakkes lett)
- 1 kopp pistasjnøtter (hakkes lett)
Frukt og nøtter vendes i risen de siste 10 minuttene av koketiden.
Serveres gjerne med kylling og grønnsaker.