Babi Kecap

Svinekjøtt i søt soyasaus.

Dette er en rett som alltid blir revet bort, enten vi lager den som del av en buffet, eller som hovedrett i et lite asiatisk middagsbord.

Hovedingrediensen, i tillegg til svinekjøttet, som det ikke er mulig å erstatte, er Kecap manis; en tykk og søt soyasaus. Utenom de etniske butikkene, spesielt de asiatiske, har jeg i alle fall sett den på Meny.

[bilde kommer]

Svinekjøttet kan være grytekjøtt, steik, eller ytrefilet. Jo billigere kjøtt, jo lengre må det koke, og i denne retten er det faktisk en fordel. Hvis du bruker steik, skjær vekk det meste av fettet. Det trengs ikke.

Til 6 personer

  • 1 kg (magert) benfritt svinekjøtt.
  • 2-3 store vanlige løk
  • 2-3 hvitløksfedd (eller 1 kinesisk hvitløk)
  • 2-3 ss finskåret frisk ingefær
  • 1 finskåret chili (bestemmer hvor sterkt du vil ha det. Mer eller mindre etter smak)
  • 1/2 kopp (1 1/4 dl) Kecap manis (søst soyasaus)
  • 1 kopp kokosmelk (vanlig eller lett)

 

Kjøttet skjæres i ca 3cm store grytebiter og brunes i olje (raps, solsikke) med litt salt og pepper. Ha i litt av gangen så kjøttet ikke kokes. Legg det over i en god gryte, eller ildfast form.

Skrell og hakk løken, og stek (sautér)  løken såvidt myk i den samme oljen sammen med hvitløk og ingefær. Tilsett chili, vend alt sammen raskt i pannen.

Legg alt i gryten sammen med svinekjøttet og tilsett soyasaus og kokosmelk.

Kok opp, og la trekke ved svak varme i ca 1,5 timer eller mer, avhengig av hvor mørt kjøtt du bruker. Sausen skal være vesentlig kokt inn når du er ferdig. Det betyr at den skal være mye tykkere enn da du startet, og full av smaker. Tilsett mer kokosmelk hvis den blir altfor tykk.

Bruker du steikeovnen, la det stå ved ca 150-180 grader i 1,5 timer eller lengre, igjen avhengig av kjøttet.

En ting er viktig her: Smak til underveis. for eksempel etter rundt en time. Trenger retten litt mer chili, ha det oppi nå. Litt mer soyasaus? Til og med en ekstra løk kan du kaste oppi gryta om du føler for det.

[Bilde kommer]

Denne retten passer fantastisk sammen med Fruit&Nut rice, paprikasalat og en sterk sambal. Hvit ris og en enkel salat går også fint. Om du skjærer vanlig slangeagurk i staver, og klemmer en halv lime over, er det også en frisk siderett.

Asiatisk buffet [kommer]

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Asiatisk, Middag. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s