Martins konfirmasjon

Alle oppskriftene er til 8 personer. Du ganger enkelt opp til det antallet du trenger. Husk at det er viktig å planlegge godt for at alt skal gå bra.

Pekannøtter og dessert lager du aller først, gjerne flere dager før. Sausen gjør du nesten ferdig dagen før, bare den siste finishen før maten. Grønnsakene kan skjæres i biter kvelden før og ligge kjølig i lettsaltet vann til du skal bruke dem. Majonesen gjør du også klar kvelden før. Fisken kan legges i former, strøs salt over, og stå med folie over til den skal stekes. Asparges legges på plass på stekefatet samme dag, fordi den skal rulles i skinke.
Husk også på at alt må stå kjølig og under plast eller folie.

Forrett – Asparges med parmaskinke og wasabimajones

  • 8 friske grønne asparges
  • 8 skiver god spekeskinke/parmaskinke
  • wasabimajones (1 pose ekte majones + wasabipasta)
  • 2 sitroner delt i 4

Wasabimajonesen har du laget på forhånd. Smak til ekte majones (NB lag den gjerne selv, men du må ikke) med Wasabipasta. Bruk gjerne en kakesprøyte, og sprøyt på en teskjefull majones på hver tallerken (eller legg den pent på med en skje). Legg en sitronbåt ved siden av.

Skjær av den ytterste delen av aspargesen. Rull den inn i en skinkeskive. Bakes i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Legg aspargesene på tallerknene, og server. Det er ikke krise om de blir litt lunkne.

Du kan godt grille aspargesene også, men det passer kanskje bedre til en liten familiemiddag Smilefjes.

Hovedrett – Pekanstekt ørret med appelsin og rosmarinsaus, Smørdampede gulrøtter og persillerøtter. Villris kjøpes som en god blanding av basmatiris og villris. Bruk den. Kokes etter anvisningen på pakken.

Appelsin og rosmarinsausen lages kvelden før. Når den varmes opp igjen, gjør du siste finish med smør og fløte.

  • 4 stk appelsin
  • 1 stk sitron
  • 4 stk sjalottløk
  • 3 dl hvitvin, tørr (kan erstattes av eplejuice)
  • 1 dl hvitvinseddik
  • 6 stilker persille, frisk
  • 6 stilker timian, frisk
  • 6 stilker rosmarin, frisk
  • 1 dl kremfløte
  • 200 g smør

Press saft av appelsin og sitron, og finhakk sjalottløken. Ha appelsinsaft, sitronsaft, sjalottløk, hvitvin/eplejuice, hvitvinseddik, persillestilker og timian i en kasserolle og kok forsiktig i ca. 10 minutter.
Tilsett rosmarin og kok videre til det omtrent en tredel igjen av væsken.
Sil sausen over i en ren kasserolle, sånn at den blir jegvn og glatt. Hit kan du gjøre dagen før. Sett sausen kjølig.

Når du skal bruke sausen, koker du den såvidt opp, tilsetter kremfløte og kok opp igjen.
Reduser varmen og rør inn smøret bit for bit, sausen skal ikke koke mens du gjør dette, men en boble er lov. Smak til med salt og pepper.

Beregn ca 150-200 g fisk til hver. Når du serverer fisk, er det greit med en servering. Sørg for at det er nok tilbehør.

IMG_1128

  • 1,4 kg skinn og beinfri ørretfilet (laks går også)
  • 4 dl pekannøtter
  • 1 dl maismel eller hvetemel
  • 100 g smør
  • salt og pepper

  Strø salt og pepper på ørretfiletene, og legg dem i smurt ildfast form. legg smørklatter oppå. Stek i ovnen på 200 grader ca 20 minutter.

Pekannøttene og melet kjøres litt i hurtigmikseren, eller hakkes og blandes godt. Det skal være grovhakket, synes jeg, men det bestemmer du.

Etter at fisken har stekt 15 minutter i ovnen, tar du den ut og heller den kraften som har rent ut i formen, over fisken igjen, og så strør du et godt lag med pekannøtter over, ca 1 cm. Sett fisken inn igjen de siste 5-6 minuttene. Dersom du kan stå og passe på, kan du sette opp varmen til 250 grader. Det gjør nøttene enda mer crunchy (men da må du ikke gå i fra..).

IMG_1132

En enkel måte å beregne grønnsaker på er en gulrot til hver… dvs 20 gjester betyr 20 gulrøtter. Rundt 1/2 persillerot fordi den smaker veldig mye mer.

  • 8 medium størrelse gulrøtter
  • 4 persillerøtter
  • 4 dl aspargesbønner, frosne er ok, tin dem først.
  • ca 100 g godt smør
  • 2 dl flatpersille, hakket
  • salt til å smake til

Liker du andre grønnsaker bedre, blander du det. Fine farger er et pluss Smilefjes.

Vask, skrell og rens grønnsakene. Skjær gulrøtter og persillerøtter i litt tykke skiver.

Hvis du har en stor wokpanne, varmer du opp smøret i den, og bruner gulrøtter og persillerøtter i noen minutter, mens du kaster dem rundt innimellom. Må du steike i porsjoner, så gjør det. Mot slutten heller du i aspargesbønnene, blander fint, og flatpersille. Sørg for at alt er gjennomvarmt.  Tilsett mer godt smør hvis det blir for lite (men ingen ting skal svømme i smør). Dette er festmat, og fortjener god smak. Smak til med litt salt hvis det trengs.

Etter hvert tømmer du grønnsakene over i en stor kjele, setter på lokket og lar det stå på komfyren på aller laveste varme mens du lager fisken, gjør sausen ferdig og koker ris. (NB Hvis du er forelder til konfirmanten, sier det seg selv at dette må du få litt hjelp til. Bruk en god nabo eller venn som du vet kan lage mat Smilefjes)

Originalen, som stekes i panne,  finner du her på godfisk.no.

Dessert – Nigellas italienske is med marengs og sjokoladesaus

Til isen

  • 3 dl kremfløte
  • 1/2 plate mørk sjokolade, hakket
  • 1 ss kaffelikør, eller 1 ss sitronsaft
  • 8 ganske store marengs, knust i småbiter

Pisk fløten til krem. Vend sjokoladebiter, sitronsaft og den knuste marengsen inn. Bland godt, men forsiktig. Legg plastfolie i en formkakeform eller liten brødform, og hell blandingen oppi. Sett i fryseren minst over natten, gjerne flere dager.

Til sjokoladesausen

  • 3 dl kremfløte
  • 1,5 plate mørk sjokolade, finhakket
  • 2 ss kaffelikør eller sitronsaft

Smelt sjokoladen i kremfløten i en kjele. Tilsett likør/sitron. La sausen avkjøle. Den skal ikke være varm ved servering.

Store bringebær til servering (eller andre bær du liker)

Ved servering skjærer du isen i skiver og legger på asjetter, strø noen bringebær over, og 1-2 ss saus over.

image

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Fest, fisk, Middag. Bokmerk permalenken.

1 svar til Martins konfirmasjon

  1. Tilbaketråkk: Konfirmantens drømmemeny | MatSpinn – en helt ustrukturert matreise

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s