Jeg vet selvfølgelig ikke hva som er alle konfirmanters drømmemeny. Det er dessuten helt forskjellig. Noen ønsker seg en kjempegod middag, noen vet ikke hva de vil ha, og velger det foreldrene foreslår; noen ønsker seg en variert buffet. Noen er kanskje allergiske, men skal allikevel ha skikkelig mat som alle kan spise.
På Nøsterud gård, der jeg jobber noen helger i året, sammen med noen flotte damer som elsker å lage mat, får alle hovedpersonene våre den maten de har lyst på, så fremt det lar seg gjøre. Og det lar seg gjøre. Det går fint an å lage basilikumpesto uten pinjekjerner eller ost. Eller fantastiske sauser uten melk. Har du glutenallergi, eller kan du ikke spise paprika? Du kan få super festmat allikevel. Vi som lager maten må bare være flinke til å velge ut råvarene. Det går som regel veldig bra når alt lages fra bunnen.
– Og når det er fest, skal jubilanten bestemme. Det betyr at buffeter eller middager på Nøsterud aldri er helt like. For ingen jubilanter er helt like. Her kommer tre forslag til hva konfirmantene våre kan tenke seg. Alt kan lages på kjøkkenet hjemme også. Eller du kan ringe oss på Nøsterud. Hvis vi har ledig tid, kan vi innimellom levere hjem til deg.
Alle jubilanter skal ha en forfriskning til velkomst. Noen ønsker seg iskald eplemost fra Svelvik. Det er enkelt og deilig. Noen vil ha drink med rosa farge. Da blander du Grenadine, sitronbrus og vann med kullsyre.
Eller hva med en bare grønn brus blandet med Farris så den ikke blir så søt.
Bruk frosne jordbær, sitron- eller lime-skiver som isbiter. Det er bare fantasien som setter grenser. Alt skal i høye, pene glass, hvis du har. Eller noen andre glass, kanskje med fine sugerør. Det er ganske enkelt å lage litt fest.
Denne buffeten har Stina, konfirmant hos oss i år, ønsket seg. Oppskriftene kommer på etter hvert denne helgen. Har du dårlig tid, legg inn en kommentar så skal jeg være rask.
Her er samlesiden for Stinas meny.
Lakselefser med dill
Store reker med chili, koriander, hvitløk og sitron
Spekefat med båtpoteter og timianrømme
Italienske kjøttboller
Kyllingspyd med hjemmelaget chilisaus
Kyllingklubber og pølsefat
empanilladas med fetaost, spinat og chorizo
Spareribs, fordi Stina elsker det.
Tomatpai
Potetsalat
Grønn salat
Kikerter og chorizo
Foccacia med rosmarin og havsalt
Grønn pesto, oliven, aioli og tilbehør
Sjokolademoussekake på glass
Det er absolutt nødvendig å begrense seg, men om dere lager en liste sammen, og stryker etter hvert, kan det bli en super buffet uansett. Og ikke vær så nøye på om ikke alt passer perfekt sammen. Det er konfirmantens dag. Hvis det blir bryllup en gang, kan dere gjøre alt perfekt da – hvis dere absolutt må …
Denne treretters middagen serverte vi Frida i fjor. Hun ville veldig gjerne sitte og få maten servert, sånn at det ble ordentlig høytidelig.
Forrett
Tagliatelle med store reker og gremolata
Hovedrett
Kyllingfilet med appelsinsaus,
Gulrottimbal og salat
Båtpoteter
Dessert
Mormors yoghurtpannacotta med skogens bærsaus
Martin elsker fisk, også han ville ha servering ved bordet. Denne ørretretten kan enkelt lages til mange. Her finner du oppskriftene til Martins meny.
Forrett
Asparges med parmaskinke og wasabimajones
Hovedrett
Pekanstekt ørret med appelsin og rosmarinsaus
Smørdampede gulrøtter og persillerøtter
Villris
Dessert
Nigellas italienske is med marengs og sjokoladesaus