Etter eksplosjoner av ukjente og spennende smaker i Matgøy med Midtøsten må man ha noe søtt. En avslutning som sender deg rett ned i godstolen, eller
Foreløpig har jeg ikke gitt meg i kast med Baklava, som opprinnelig er en søt tyrkisk kake, som blant annet min bosniske venninne bruker til feiringer og bestikkelser . Jeg må ha den rette oppskriften også, så etter hvert…
Men dadler, valnøtter og sukker føltes overkommelig, og ifølge de fleste bloggene jeg har lest i min søken etter mat fra Midtøsten, skal det være søtt. Det ble det, og det helt uten tilsatt sukker.
Ingredienser til 6-8 biter:
Forberedelser. 10 minutter, Koke-/steketid: 15 minutter
- 150 g valnøtter uten skall
- 2 ss sesamfrø
- 100 g ghee (klaret smør), eller bare smør
- 600 g tørkede steinfrie dadler, grovhakket
- Forvarm stekeovnen til 180 0C. Kle bunnen og sidene i en lav kakeform med bakepapir. Tenk deg form og størrelse som et A4-ark. Hvis du bare har en større form, blir kaken lavere, det gjør ingen ting.
- Fordel valnøtter utover en stekeplate, og rist dem i 5 minutter til de er så vidt gylne. Hell sesamfrøene over, og rist et par minutter til. Hakk valnøttene grovt.
- Smelt ghee eller smør i en god stekepanne. Stek dadlene på svak varme i 10 minutter, husk å røre underveis så ingenting svir seg eller setter seg fast.. Bruk baksiden av en skje dyppet i kaldt vann, eller hold hendene under kaldt vann og bruk dem til å klemme dadlene ned i formen. Dryss valnøttene oppå, og klem dem ned i daddelmassen. Fordel resten av daddelblandingen på toppen. Glatt overflaten med fuktede hender, og pakk dadlene godt sammen. Dryss med sesamfrø, og klem dem lett ned i daddelblandingen.
- Jeg skal innrømme at jeg bare la daddelmassen i bunnen, og deretter blandet nøtter og frø godt inn. Det ble akkurat like fint.
Når kaken er avkjølt, skjæres den i små ruter. En daddelrute og en kopp espresso er fantastisk som avslutning på et godt måltid. Eller når du bare vil kose deg med en søt munnfull.