Daddelruter

 

Etter eksplosjoner av ukjente og spennende smaker i Matgøy med Midtøsten må man ha noe søtt. En avslutning som sender deg rett ned i godstolen, eller

Foreløpig har jeg ikke gitt meg i kast med Baklava, som opprinnelig er en søt tyrkisk kake, som blant annet min bosniske venninne bruker til feiringer og bestikkelser Smilefjes. Jeg må ha den rette oppskriften også, så etter hvert…

Men dadler, valnøtter og sukker føltes overkommelig, og ifølge de fleste bloggene jeg har lest i min søken etter mat fra Midtøsten, skal det være søtt. Det ble det, og det helt uten tilsatt sukker.Gapskratter

Ingredienser til 6-8 biter:

IMG_0486

Forberedelser. 10 minutter, Koke-/steketid: 15 minutter

  • 150 g valnøtter uten skall
  • 2 ss sesamfrø
  • 100 g ghee (klaret smør), eller bare smør
  • 600 g tørkede steinfrie dadler, grovhakket
  1. Forvarm stekeovnen til 180 0C. Kle bunnen og sidene i en lav kakeform med bakepapir. Tenk deg form og størrelse som et A4-ark. Hvis du bare har en større form, blir kaken lavere, det gjør ingen ting.
  2. Fordel valnøtter utover en stekeplate, og rist dem i 5 minutter til de er så vidt gylne. Hell sesamfrøene over, og rist et par minutter til. Hakk valnøttene grovt.
  3. Smelt ghee eller smør i en god stekepanne. Stek dadlene på svak varme i 10 minutter, husk å røre underveis så ingenting svir seg eller setter seg fast.. Bruk baksiden av en skje dyppet i kaldt vann, eller hold hendene under kaldt vann og bruk dem til å klemme dadlene ned i formen. Dryss valnøttene oppå, og klem dem ned i daddelmassen. Fordel resten av daddelblandingen på toppen. Glatt overflaten med fuktede hender, og pakk dadlene godt sammen. Dryss med sesamfrø, og klem dem lett ned i daddelblandingen.
  4. Jeg skal innrømme at jeg bare la daddelmassen i bunnen, og deretter blandet nøtter og frø godt inn. Det ble akkurat like fint.

 

Når kaken er avkjølt, skjæres den i små ruter. En daddelrute og en kopp espresso er fantastisk som avslutning på et godt måltid. Eller når du bare vil kose deg med en søt munnfull.

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Baking, Kake, Midtøsten. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s