Vårruller – når våren ruler

Våren stikker hodet fram, og det er tid for å se etter nye friske påskeliljer, grønne knopper på bjørka, feie ut vinterstøvet og tenke nytt. Så hva med å bytte ut fredagstacoen med noe annet man kan lage sammen en kveld i slutten av uka?

Ferske vårruller har noe sommerlig og friskt over seg, og så er det like morsomt å lage som taco, i den grad taco er morsomt. Ferske vårruller er for solfylte ettermiddager i solveggen, både når det biter en frisk vårvind, og senere når sommervarmen er her, eller når man vil spise lett både bokstavelig og i overført betydning.

Først må du gå i innvandrerbutikken og kjøpe rispapir for ferske vårruller. Omtrent som på bildet under. Men de kan være litt forskjellige. Dette er tørre flak laget av ris, som du så vidt dynker i vann, slik at de blir mye. (Du kan også more deg med orddelingsartigheter av alle slag, hvis du liker den slags)..

Vårruller

Deretter kan du handle inn ting du liker, og som kan passe å fylle en fersk vårrull med. Du kan bruke veldig mye forskjellig, men det beste er grønnsaker som er litt sprø, friske, og ikke for mye væske i. Paprika, sukkererter, vårløk, agurk (uten det i midten), tynne tynne rødløkskiver osv.. dessuten avocado, mango, salatblader, grønnkål (jeg snurret strimlet grønnkål i steikepanna med bittelitt olje, til den ble blank og fin). Vi liker å fylle med store reker, kyllingstrimler og nudler. Du kan lage dem helt vegetariske, eller fylle med akkurat hva du vil – til dessert kan du lage en med mango, banan og jordbær. Strø over litt nøtter, dypp i bringebærsaus, og familien har kanskje fått en ny favorittkveld – vårrullfredag 🙂

Vårruller0
Over ser du noen av datter Fridas favorittingredienser.

Aller først lager du et par sauser å dyppe i. Chilisaus og ponzusaus er mine forslag. Chilisausen kan du godt kjøpe ferdig, men sørg for at det er rundt 20% chili i sausen, ellers blir det mye vann og sukker. I asiatiske butikker finner du gjerne spesialsauser for vårruller – det er bare å spørre.

Men en veldig god soyabasert saus, kan du lage selv.

Ponzu-aktig saus til ferske vårruller:

 • 1 dl soyasaus (gjerne glutenfri)
 • 1 fedd hvitløk i tynne skiver
 • 1/2 chili i tynne skiver
 • saften av 1 lime, eller 1/2 sitron
 • 1 ts hakket frisk ingefær
Bland alle ingrediensene og la sausen stå og kose seg så smakene kommer fram. Deretter lager du alt det andre. Her er altså mine forslag til en kveld, andre kvelder kan du bruke annet fyll. Her er forslag til to voksne og en tenåring:
 
 • 1 gulrot i tynne strimler
 • 1 agurk i tynne staver, uten innmaten
 • 1 avocado i tynne skiver
 • 1-2 vårløk i staver og strimlet
 • grønnkål i strimler, så vidt surret i steikepanna
 • 1 porsjon risnudler eller søtpotetnudler, kokt etter anvisning på pakka
 • 100 g ferske, kokte reker, ferdig skrelt
Følg anvisningen på vårrullpakka, men stort sett er det slik:
Dypp vårrullflaket i lunket vann, f eks ved å fylle en ildfast form med vann og dra arket i gjennom vannet. Legg det på en fuktig skjærefjel eller tilsvarende (pass på at det kun er fuktig, ikke klissvått). Etter bare noen sekunder er flaket mykt og du kan legge fyll på. Om du ikke får det til med en gang, kan du øve på noen flak. Det er veldig mange i hver pakke.

 

vårruller0a

Legg på fyll sånn som du ønsker, ikke for mye av gangen, og brett deretter kortsidene over fyllet før du begynner å rulle vårrullene sammen. Legg dem på et fat, under et fuktig og rent kjøkkenhåndkle. Så ruller du så mange du gidder, før du deler vårrullen i to, og drypper over sausen – eller så kan du helle litt på tallerkenen og dyppe.

 Vårruller2

Dette er både godt og lett

Vårruller3

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Asiatisk, Middag, taco. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s