Våren stikker hodet fram, og det er tid for å se etter nye friske påskeliljer, grønne knopper på bjørka, feie ut vinterstøvet og tenke nytt. Så hva med å bytte ut fredagstacoen med noe annet man kan lage sammen en kveld i slutten av uka?
Ferske vårruller har noe sommerlig og friskt over seg, og så er det like morsomt å lage som taco, i den grad taco er morsomt. Ferske vårruller er for solfylte ettermiddager i solveggen, både når det biter en frisk vårvind, og senere når sommervarmen er her, eller når man vil spise lett både bokstavelig og i overført betydning.
Først må du gå i innvandrerbutikken og kjøpe rispapir for ferske vårruller. Omtrent som på bildet under. Men de kan være litt forskjellige. Dette er tørre flak laget av ris, som du så vidt dynker i vann, slik at de blir mye. (Du kan også more deg med orddelingsartigheter av alle slag, hvis du liker den slags)..
Deretter kan du handle inn ting du liker, og som kan passe å fylle en fersk vårrull med. Du kan bruke veldig mye forskjellig, men det beste er grønnsaker som er litt sprø, friske, og ikke for mye væske i. Paprika, sukkererter, vårløk, agurk (uten det i midten), tynne tynne rødløkskiver osv.. dessuten avocado, mango, salatblader, grønnkål (jeg snurret strimlet grønnkål i steikepanna med bittelitt olje, til den ble blank og fin). Vi liker å fylle med store reker, kyllingstrimler og nudler. Du kan lage dem helt vegetariske, eller fylle med akkurat hva du vil – til dessert kan du lage en med mango, banan og jordbær. Strø over litt nøtter, dypp i bringebærsaus, og familien har kanskje fått en ny favorittkveld – vårrullfredag 🙂
Over ser du noen av datter Fridas favorittingredienser.
Aller først lager du et par sauser å dyppe i. Chilisaus og ponzusaus er mine forslag. Chilisausen kan du godt kjøpe ferdig, men sørg for at det er rundt 20% chili i sausen, ellers blir det mye vann og sukker. I asiatiske butikker finner du gjerne spesialsauser for vårruller – det er bare å spørre.
Men en veldig god soyabasert saus, kan du lage selv.
Ponzu-aktig saus til ferske vårruller:
- 1 dl soyasaus (gjerne glutenfri)
- 1 fedd hvitløk i tynne skiver
- 1/2 chili i tynne skiver
- saften av 1 lime, eller 1/2 sitron
- 1 ts hakket frisk ingefær
- 1 gulrot i tynne strimler
- 1 agurk i tynne staver, uten innmaten
- 1 avocado i tynne skiver
- 1-2 vårløk i staver og strimlet
- grønnkål i strimler, så vidt surret i steikepanna
- 1 porsjon risnudler eller søtpotetnudler, kokt etter anvisning på pakka
- 100 g ferske, kokte reker, ferdig skrelt
Legg på fyll sånn som du ønsker, ikke for mye av gangen, og brett deretter kortsidene over fyllet før du begynner å rulle vårrullene sammen. Legg dem på et fat, under et fuktig og rent kjøkkenhåndkle. Så ruller du så mange du gidder, før du deler vårrullen i to, og drypper over sausen – eller så kan du helle litt på tallerkenen og dyppe.
Dette er både godt og lett