Prinsessens eplekake

Hvis ingen har spist av kaka du bakte til skolekorpset, kan du ta den med hjem igjen. Jippii!

Det finnes helt sikkert en eplekakeoppskrift i hvert eneste hus, og i vår familie har vi brukt den samme i femti år. Før het den Prinsens eplekake, men i tre generasjoner er det altså prinsessene som har bakt den, så nå bytter jeg navn. Da vi var små, og hadde med denne kaka på skoleavslutning eller korps, var det ikke alltid den første kaka folk kjøpte. Den så  liksom litt unnselig ut der den stod, mørk og enkelt pyntet. Men – når folk først fikk smaken, ble den borte på et blunk.

En herlig duft (1280x853)

I dag har jeg vært så heldig at datter Frida har hatt i lekse å lage en bildeserie av kakebaking, så i dag kan jeg skryte skikkelig av bildene Smilefjes.

– Og denne kaka ville gått unna på dugnadskafeen, så fin og pyntet som den er i dag.

Du trenger:

  • 200 g sukker
  • 200 g smør
  • 4 egg Tilsettes ett om gangen
  • 170 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2-3 epler (avhengig av størrelsen)
  • Kanel
  • Brunt sukker, eller perlesukker til pynt

 

  • Rund form, eller springform, som vi voksne sier. De er enten 24 cm eller 20 cm i diameter. Begge kan brukes, høyden blir bare litt lavere i den største formen.

Smøret og sukkeret røres hvitt, dvs at det blandes skikkelig godt, så smøret må være ganske mykt. To timer på benken eller 10 sekunder i mikroen fikser det. Bruk gjerne håndmikser.

Så tilsetter du eggene ett etter ett, rør godt mellom hvert egg. Til slutt mel og bakepulver, og nå trenger du ikke røre så mye etterpå, bare passe på at melet er rørt inn. Røren er ganske tykk.Bakverk i prosess (853x1280)

Du kan ha bakepapir i bunnen av formen, eller smøre den med litt smør. Hell i røren, og legg røre og epler lagvis. Du kan lage epleskiver, eller eplebiter, det bestemmer du. Strø kanel over eplene for hvert lag. Du kan også strø kanel over eplebitene før du putter dem i kaka.

Ha for eksempel epleskiver på toppen, strø på litt ekstra kanel og perlesukker, eller brunt sukker, hvis du vil (du må ikke – den er søt nok fra før…). Og så flott som Fridas kake greier jeg aldri å få det, men vil du så kan du Smilefjes.

Fullkomment oppsett (1280x853)

Stek midt i ovnen på 175 grader Celsius i ca. 45 min.(Test med en pinne etter 30 min.) Du kan bruke varmluft, da er den ferdig før. Ser den ut til å bli for mørk på toppen, kan du legge litt aluminiumsfolie over.

Kaka serveres lunken med et par kuler is, kesam med lime, eller rømme/creme fraiche. eller krem hvis du absolutt vil Smilefjes.

Den blir bare bedre av å stå på benken resten av dagen, og holder seg en uke i kjøleskapet, men det er neppe noe igjen av den så lenge.

Bon Appétit (853x1280)

Takk, Frida, for deilig kake og nydelige bilder Rødt hjerte.

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Baking, dessert, Kake, kosemat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s