Han far i huset er blitt så opptatt av helsa. I det siste har han lest at det er veldig sunt for voksne mannfolk å spise rugbrød. Det skal hjelpe mot prostata.
Prostata eller ikke. Jeg er helt med. Jeg er så lei av butikkbrødet. Før skrøyt vi av at vi i Norge hadde verdens beste brød, ikke noe tilsatt sukker og tull og tøys. Det er lenge siden.
Prøv å lese bakpå brødene i dag. Det er grovhetsskala hvor 51% kvalifiserer til 3/4 grovhet, og det er sukker og brødfarge. Det er mye annet rart i brødene også. Så jeg er glad for at han far er blitt så opptatt av helsa. Det alltid bra med litt motivasjon. Og så er det godt med hjembakt (man må ha litt motivasjon for det, også).
Så her for en stund siden fant vi et skikkelig godt og ganske lettvint rugbrød, nemlig ernæringsfysiolog Tine Sundførs brød.
Jeg er ikke så flink til å bake, men følger jeg denne oppskriften nøye, ser det ut til å bli bra hver gang. Det er ingen ting i veien for å bytte kulturmelk med Biola eller naturell yoghurt, eller rett og slett soyamelk. Jeg har prøvd alle tre.
Bland mel, gryn, kli og frø i kjøkkenmaskinen med eltekrok (hvis du er så heldig). Hvis du ikke har det, bland i en stor bolle, og forbered deg på å trene armene. Hvis du bruker tørrgjær, blander du den sammen med det.
Fersk gjær: Løs den opp i lunkent vann (ca 37 grader), skummet kulturmelk og rapsolje.
Hell vannet i maskinen/bollen, og rør som en gal med ei sleiv, eller elt deigen i minimum 5 minutter i kjøkkenmaskinen, helst 10 minutter (både for maskin og armer). Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, men en mann som er opptatt av å bli sunn, vet du hva du skal gjøre.
La deigen heve i ca. 30 minutter i bollen.
Fordel deigen (den skal være klissete) i to smurte brødformer og la brødene heve på et lunt sted i minimum en time, gjerne lenger.
Varm ovnen til 180 grader, sett inn brødene, og steik dem i ca. 45 minutter. (Jeg bruker varmluft, men det står ikke det i originaloppskriften, så vanlig over- og undervarme går sikkert).
Ta brødene ut og la dem hvile 5 minutter i formene.
Og det som kommer nå er viktig, for dette gir den kjempegode skorpa:
Mens brødene hviler, setter du opp varmen i ovnen til 250 grader.
Når øvnen er varm nok, tar du dem ut av formene og setter dem tilbake i ovnen (på rist), og steiker dem i 10 minutter ved 250 grader. Hold deg i nærheten hvis du har lett for å glemme. Godt stekt skorpe er kjempegodt, men ikke svidd… Tro meg, jeg har prøvd det.
Disse brødene kan du dele i to, og fryse. Ta dem opp kvelden før, og du har ferskt brød til frokost. De holder seg også godt i brødboksen i flere dager.
Jeg har prøvd å gange oppskriften med 1,5, men med samme mengde gjær (50g). Da får jeg tre brød. Da slipper jeg å bake så ofte.
Alt er godt på dette brødet, fra hjemmelaget solbærsyltetøy til ost og skinke. Og så er det visst så sunt for eldre menn, da, for de av oss som har en sånn
Tilbaketråkk: Konfirmantens drømmemeny | MatSpinn – en helt ustrukturert matreise