Chili con carne – jeg lengter tilbake..

Antagelig til 80-tallet en gang. Jeg orker bare ikke gjøre noe for det.

Men siden jeg har en fin kjæreste som liker å kutte opp grønnsaker, kan denne gryta fra steder som helt sikkert har kontakter med både spanjoler og mexikanere, for eksempel Texas, bli helt hjemmelaget take away, for resten er ikke så vanskelig. Det blir for øvrig litt feil å kalle det take away, når man ikke har tenkt å forlate huset resten av helgen.Fil_001 (9)

Chili var basismat i det ville vesten, og alle hadde sin egen, gjerne hemmelige, oppskrift. Det var turmat den gang, og det kan det gjerne være nå også, om du har tenkt deg noe sted.

Og, du, som jeg har sagt før. Hvis du ikke har absolutt alt i kjøleskapet, og det er et stykke til butikken, vel, da tar du det du har. Chili er relativt viktig, men resten kan du improvisere.

Jeg satte meg i skumringslyset og dro beina oppunder meg, mens far i huset begynte å forberede. Og er litt usikker på hva denne bloggposten har med 80-tallet å gjøre.

 

Til 4 sultne personer:

 • 400 g karbonadedeig – brunes i panna
 • 2-3 ferske chili – avhengig av hvor sterk du vil ha chilien
 • 2-3 mellomstore løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 liten rød paprika
 • 1 liten gul paprika
 • 3 gulrøtter
 • 100 g sjampinjong (hvis du har)

Kutt opp alle grønnsakene i passende grytebiter, og la dem få en runde i steikepanna før du samler alt i en passe stor gryte.

 • 1 boks hermetiske kidney- eller salatbønner
 • 1 boks tomatbønner
 • 2 bokser hermetiske tomater. Sleng gjerne med noen friske, i biter, hvis du har
 • 2 ss tomatpure
 • 1 ss brunt sukker
 • 2-3 ss hjemmelaget tacokrydder, eller kjøpekrydder
 • litt salt og pepper
 • litt rømme hvis du vil
 • sitron og fersk koriander hvis du har (men de gamle texanerne ville nok sagt at det var litt snobbete).

Fil_004 (1)Fil_003 (2)

La far kappe alle grønnsakene og legge dem i en stor bolle. Brun kjøttdeigen i panna. Bland inn tacokrydderet, og la det putre litt. Hell kjøttdeigen opp i en passende stor gryte. Gi grønnsakene en omgang i den samme panna, bare såvidt så de brunes litt. De vil også ta smak av det krydderet som er igjen i panna etter kjøttdeigen.

Hell ca 1 dl vann i steikepanna, la det koke opp, og hell det også opp i gryta. Da får du med alle de gode smakene fra det som er laget der.

Fil_002 (4)

Så setter du gryta på komfyren, på en medium varm plate, og tilsetter alle boksene med tomater og bønner. Kidney/salatbønner bør du skylle først, men tomatbønnene skal oppi med sausen og alt. Tilsett tomatpure og 1 ss brunt sukker, og la alt sammen koke opp mens du rører hele tiden. Hvis du ikke har tomatpure og sukker, kan du bruke noen spiseskjeer ketchup. Deretter lar du gryta putre i rundt 20 minutter (lenger hvis du ikke er ferdig med å se ut i skumringen ennå). Jeg liker så godt det svenske ordet sjuda – låt det sjuda; på norsk vil det bli la det syde til det er ferdig – det siste høres kanskje litt ut som et heksebrygg.

Server med kokt ris, eller en skive god gammeldags loff, eller hvorfor ikke rulle litt chili inn i tacolefsa. Synes du det blir litt sterkt, kan du legge en skje rømme midt i bollen din, og spise sammen med chilien. Da virker det faktisk ikke så sterkt. Men husk; det skal være litt snert i chili con carne. Det er tross alt ekte cowboymat. Har du litt sitron eller lime, klem en båt over bollen din, og klipp litt frisk koriander over til slutt.

Fil_005 (1)

Dagen etter kan du for eksempel varme opp restene og spise til lunsj med bacon og et speilegg på toppen. Da har du tilfredsstilt alle cowboyer i huset, og så får du heller ta en langsmal uke med sushi og salatblader fra mandag av.

Yihaaa – god helg!

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i krydder, Middag, taco, tex-mex. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s