Linsesuppe – hahaha …

Visste du at du trenger en god latter mye mer enn du trenger chiafrø?

Ta det fra meg. Jeg har ledd altfor lite det siste året. Og så skal man lage linsesuppe, for å ta det helt ned, rolig og pent, og så fikk jeg det bildet i hodet av Indiana Jones og venninna som prøver en annen form for linse … suppe. Og så kom det et fniseanfall på første gang på lenge.

image

 

Okey, så var det kanskje siste gangen du var innom denne bloggen.

 

 

Og kanskje du ikke lo, men rett og slett grøss. Jeg skal ikke snakke mer om det nå. Det jeg tenker på er at vi er fryktelig opptatt av å være sunne i dette landet – mange av oss. Og for en stund siden leste jeg om en mamma som var så fortørnet over alt godteriet man fikk på barnebursdag. Hennes gutter fikk bare chiafrø, og var mer enn fornøyd med det.

(her fikk jeg enda flere bilder i hodet, men du kan ha dine egne – små ekornguttene Smilefjes)

Men jeg tror at en god latter er vel så viktig som chiafrø. Hvis vi kjøper chiafrø og spiser supermat fordi vi er så trøtte og slitne hele tiden, tror jeg vi kaster bort både gode penger og masse energi. Jeg tror for eksempel at vi kan le og kose oss rundt et godt måltid, og den maten behøver ikke ha reist helt fra Mexico og hit fordi vi skal bli supersunne, men bare fra Tyrkia, kanskje. Det er et stykke, det også, men jeg tror du skjønner greia.

IMG_0603

 

 

Disse linsene kjøper jeg i den tyrkiske butikken i Drammen, men du bør få tak i noe lignende der du bor.

 

 

Linsesuppe kan du lage med stort sett bare en arm, så lenge du greier, eller har en snill kjæreste, eller datter eller noen som kan kutte de største potetene litt opp først. (Du kan også gjøre akkurat sånn som det står under, om begge armene dine virker).

Til 4 personer:

 • 1 stor, finhakket løk
 • 1-2 ss olje, smør eller margarin
 • 1-2 ts paprikapulver
 • 3 dl røde linser
 • 1 1/4 liter buljong (hønse- eller grønnsak)
 • 2 råskrelte poteter i terninger
 • 2 gulrøtter
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 ts salt og litt kvernet pepper
 • Hvis du vil: enten 1 hel fersk chili, delt i biter, uten frøene inni
 • eller: en stilk rosmarin som du tar ut før du stavmikser suppa
 • og/eller: del en tomat i småbiter og legg i suppebollen til slutt, og klem litt sitronsaft over.

Fres løken i en kjele på lav varme i litt olje. Løken skal ikke bli brent, bare blank. Det heter å blansjere. Dryss på paprikapulver og rør om.

IMG_0604

Tilsett alle de øvrige ingrediensene og la suppen koke sakte under lokk i ca. 30 minutter eller til potetene og linsene har most seg. Linsene koker nemlig i stykker og gjør suppa tjukk og fin, helt motsatt av hva du blir hvis du spiser den. Dette er nemlig god basismat med masse proteiner og sunne greier. Og så er det så godt. Hvis du er i det husmoraktige hjørnet, kan du jo lage dobbelt porsjon og fryse det du ikke bruker. Suppa holder seg uansett fint i kjøleskapet i et par dager.

Hvis du trenger litt mer vann, fyll på litt, men ikke før du er helt sikker. Du vil ikke ha en for tynn suppe, nemlig. Smak til med mer salt og pepper, eller med andre krydder; du kan ha en frisk stilk rosmarin i suppa (fjern den før du begynner med stavmikseren), eller strø et slør av oregano over. Pepperkverna må med til slutt.

IMG_0614

Godt brød og litt ost ved siden er supert, men suppa kommer til å gjøre deg stappmett i seg selv, og hvem har sagt at du ikke kan servere suppe i et koselig glass? Du kan gjerne strø chiafrø over om du absolutt vil, men gressløk eller gresskarfrø er like godt.

God helg, og husk å le!

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Suppe, Vegetar. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s