Pannekaketirsdag

Det kan være bare meg som ikke har fått det med meg, men jeg hadde aldri hørt om pannekaketirsdag. Jeg visste rett og slett ikke at det fantes før jeg leste det på rte.ie her om dagen. Da jeg begynte å google, skjønte jeg at Pancake Tuesday, eller Shrove Tuesday, er det samme som det som ble kalt fetetirsdag i gamle dager, det vil si dagen før askeonsdag. Det hadde jeg jo hørt om, men ikke at det er en dag for pannekaker (og for alskens snop og godteri og karneval i andre deler av verden). Askeonsdag vet vi jo om her i det pietistiske nord; det markerer starten på fasten i kristen tradisjon, med all askese og strenge regler det førte med seg. Noen hadde bare glemt å fortelle meg at dagen før, altså tirsdag, måtte man kvitte seg med egg og smør og kremfløte, altså alskens godis, som ikke ville tåle å stå urørt helt til fasten skulle brytes til påske (palmesøndag). Og i mange land betyr det at da lager man pannekaker.

pannekake

Da jeg var liten, hadde vi pannekaker helt på tampen av restene fra søndagsmiddagen. Vi hadde salt kjøtt og ertesuppe på søndag, rester av saltkjøtt og ertesuppe på mandag, og på tirsdag hadde vi ertesuppe og pannekaker med blåbærsyltetøy. Og på den måten ble det jo ofte pannekaketirsdag av seg selv, ser jeg. Det var ikke mye matkasting på søttitallet.

Jeg hadde aldri hørt om noen som spiste pannekaker og tomatsuppe, heller, før jeg møtte mannen min. Jeg trodde bare de var litt rare i hans familie; og jordbær på pannekakene?

Men det finnes jo millioner av pannekakeoppskrifter, og jeg skulle gjerne testet mange fler hvis jeg bare ikke hadde lansert matbloggen min tre dager før en heftig skulderbetennelse. Så i dag har yngste datter i huset hjulpet til med pannekakesteking og bildetaking. Vi fikk lyst til å forsøke en irsk klassiker, fordi Irland er et land som virkelig koser seg med pannekaketirsdag, og siden pannekaker med sukker og sitron høres spennende ut og litt uvanlig:

8 små pannekaker (ca 15 cm i diameter):

  • 100 g hvetemel
  • et knivsodd salt (sånn rundt en kvart teskje)
  • 2 store egg
  • 2,5 dl lettmelk
  • 2 ss smeltet smør, og litt ekstra til å smøre steikepanna med.

Sikt først melet gjennom et dørslag (en sikt) og ned i en stor bolle. Dette er mest for at du ikke skal få klumper i røra. Hvis du tror du ikke kommer til å få klumper, kan du bare slenge melet oppi.
Fil_000 (8)

 

Lag en grop midt i melet. og knekk eggene oppi den.

Visp eggene sammen ved hjep av en gaffel, visp eller håndmikser, mens du tar med mer og mer mel ut mot kanten.

 

Fil_001 (5)

 

Tilsett litt og litt melk og visp videre til det blir en glatt og fin røre, litt som kremfløte i konsistens.

Har du en slikkepott, kan du bruke den for å få med melet langs kanten.

 

 

Tilsett 2 ss smeltet smør og la så røra hvile i ca 20 minutter. Det er for at melet og det våte liksom skal forsvinne inn i hverandre (humre…). Mens du venter, kan du jo lese eventyret om pannekaka av Asbjørnsen og Moe. Har du ikke lest det for barna dine, heller? Gjør det her.

Fil_000 (10)Fil_000 (9)

Så, ta den fineste steikepanna di, en sånn som ingen ting fester seg til, eller hvis du har en eldgammel jernpanne, sånn ca 20 cm i diameter. Tilsett litt smør i panna, bare som en fin film rundt det hele. Du vil ikke at pannekakene skal bade i smør selvom det er fetetirsdag. Varm panna skikkelig opp, og skru deretter ned varmen til medium. (Sånn halvparten av maks varme, hvis du lurer.)

Tilsett 3-4 ss av røra, eller mer, litt avhengig av hvor tykke du vil ha pannekakene, løft steikepanna og beveg på den  sånn at røra fordeler seg fint og jevnt i panna.

Steik sånn cirka et par minutter på hver side. Pannekaka skal bli fin og gylden. Bruk en steikespade som passer til panna di, og snu pannekaka med den, eller snu den ved å kaste den opp i lufta, hvis du er litt tøff. Det er ganske lett, faktisk. Bare å øve.

Strø sukker i et tynt lag over pannekaka di, og klem litt fersk sitronsaft over. Eller bruk rømme, og syltetøy, eller frukt, kanskje? Siden greia denne dagen er å spise opp det fete og søte som ikke holder seg til fasten er over, så holdt vi oss til det.

Fil_000 (11)Fil_001 (7)

Det er ikke ofte lenger at jeg strør hvitt sukker på maten min, men pannekake med sukker og sitron var faktisk skikkelig godt. Tross alt er det Pancake Tuesday bare en gang i året. (og i morgen begynner fasten, da…)

Fil_002 (2)

 

 

Ruller du eller bretter du pannekaka di?

 

 

 

Sjekker du denne linken, får du mange flere ideer til gode toppinger:
http://www.irishmirror.ie/whats-on/whats-on-news/pancake-tuesday-2016-date-here-7121330 (se bildegalleriet nederst i artikkelen)

Helt til slutt får jeg bare håpe at pannekaka ikke rømmer, sånn som i eventyret av Asbjørnsen og Moe. Linken er altså her Smilefjes

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Kake, kosemat, Lunsj, pannekake. Bokmerk permalenken.

1 svar til Pannekaketirsdag

  1. Mette Hoffmann sier:

    Åååååå minner meg om pannekakene jeg fikk hos min venninde på 60-tallet! Hun hadde engelsk mor og der i gården var det sukker og skviset sitron oppå! Veldig eksotisk for meg som var vant med » bare» sukker, eller i beste fall blåbærsyltetøy. Takk for god oppskrift Heidi!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s