Fisherman’s pai

Fra Midtøsten og hjem igjen, på en måte.

Jeg elsker Irland. Det har ikke mye med denne matbloggen å gjøre; en annen gang, kanskje. Det er også opplest og vedtatt at irene og britene (som oss i Skandinavia) ikke har hatt rykte på seg for å være de mest kulinarisk avanserte nasjonene i verden. Men det finnes små perler både her og der, og Fisherman’s pai er en av mine favoritter. Særlig om vinteren.

howth

Vi kom hutrende inn i O’Connell’s pub på Howth utenfor Dublin en vindfull dag rett før jul, og jeg bestilte det varmeste de hadde på menyen; fisherman’s pai.

Etter å ha kommet hjem, og hakket tenner gjennom flere uker med minus femten, var tiden inne til å prøve å lage det selv:

Til 4 personer:

Fyllet:

 • 250 g fileter av hvit fisk, f eks torsk
 • 200 g fileter av laks eller ørret
 • blandede rotgrønnsaker, f eks gulrøtter, persillerot, purre, beter (jeg anbefaler faktisk Rema 1000s blandede rotgrønnsaker, frosne. De er lettvinte og supre til denne retten).
 • 4 ss frisk dill, hakket
 • Hvit saus (den er så lett å lage selv, at jeg håper du gjør det)
 • Muskat (hvis du vil)
 • Hjemmelaget potetmos
 • Litt revet ost
 • Salt og nykvernet pepper

Hvit saus fra bunnen:

 • 2 ss smør, smeltes forsiktig i en kjele
 • 2-3 ss mel, vispes ned i smøret, en ss av gangen. Stopp når det er en litt tjukk «deig»
 • Spe med (helst) varm melk. Visp hele tiden.
 • Salt og litt kvernet pepper, smakes til
 • Litt revet muskatnøtt (eller ca 1/2 ts malt muskat)

Potetmos:

 • 4-5 melne poteter, knuses med gaffel
 • 2 ss smeltet smør (hvis potetene er varme behøver du ikke smelte smøret)
 • 1-2 dl fløte (mat- eller krem-)
 • Salt til slutt

Skjær fisken i terninger, ca 2×2 cm, legg den i bunnen av en ildfast form, og dryss et lett lag salt over.

IMG_0470

Lag den hvite sausen. Du kan bruke pakke, det går helt fint, altså. Lag den som det står på pakken. Du bestemmer. Du kan også lage sausen (fra bunnen av) enten av smør og melk, eller av melkefritt smør og soyamelk. Da fungerer den fint om du eller dine har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Rasp ca en halv teskje muskat og rør ned i sausen. Klipp til 3-4 ss frisk dill, og rør ned i sausen. Sett til side.

Lag potetmosen. Akkurat denne retten bør du lage hjemmelaget mos til, der insisterer jeg, men jeg ser jo ikke hva du gjør Smilefjes.

Knus 4-5 poteter, gjerne fra en annen dag, Bland med 1 ss smeltet smør, og varm forsiktig opp i en kjele, mens du rører hele tiden. Bland i 1-2 dl fløte, avhengig av hvor «bløt» du vil ha mosen.

Om du bruker ferske grønnsaker, må du skjære dem i biter, og koke dem nesten ferdig. Hell av vannet.

Bruker du frosne grønnsaker, legg dem i en kjele og hell over kokende vann. Kok opp og hell av vannet.

Hell grønnsakene over fisken, og bland dem litt.

Hell deretter den hvite sausen (som fortsatt er varm), over fisk og grønnsaker, og bland forsiktig til sausen er godt fordelt.

IMG_0472

Legg potetmosen på toppen, og glatt den litt til, sånn at den er som et lokk over resten.

IMG_0474

 

Settes i ovnen på varmluft 200 grader i ca 30-40 minutter, eller til potetmosen har blitt gylden og fin. La stå og hvile mens dere setter dere til bords.

Serveres rykende varm, og trenger ingen ting mer, om du ikke insisterer. Dryss noen flak Maldonsalt over, og kvern litt pepper på toppen om du liker det.

Jeg tenkte å bruke tyttebærsyltetøy ved siden av, men siden vi ikke hadde noe annet enn mangochutney, brukte vi det. Rørte tyttebær er helt sikkert bedre Smilefjes som blunker, men fisherman’s pai – det er uansett yummy!

 

IMG_0477

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i fisk, Middag. Bokmerk permalenken.

2 svar til Fisherman’s pai

 1. Bodil sier:

  Takk for tips. Det smakte godt! Jeg lagde den på sparket her med de ingrediensene jeg hadde i skapet. Det ble kun rød fisk og jeg brukte gressløk i mangel av dill, ellers fulgte jeg oppskriften. Gode smaker og godt. Vi var enige om at en råkost ved siden av hadde vært godt. Følger spent med videre 😄

  Liker

  • HeidiAuensen sier:

   Så koselig at du likte den, og ja – jeg også lager ofte mat utifra hva som finnes i heimen. Og råkost skal jeg legge til i innlegget. Det hadde jeg helt glemt å tenke på. Salat var liksom helt utenkelig pga kulda 😊

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s