4 personer, eller 8-10 personer på et mezzebord
- 1 kg kvernet lammekjøtt
- 1 løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ss bladpersille, finhakket
- 2 ss koriander, finhakket
- 1/2 ts kayennepepper
- 1/2 ts malt allehånde
- 1/2 ts malt ingefær
- 1/2 ts malt ingefær
- 1/2 ts malt kardemomme
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts paprikapulver
SAUS
- 2 ss olivenolje
- 1 løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ts malt spisskummen
- 1/2 ts malt kanel
- 1 ts paprikapulver
- 2×400 hakkede tomater
- 2 ts harissa (kan også kjøpes ferdig)
- 4 ss hakket frisk koriander
Forvarm stekeovnen til 180 grader, bruk gjerne varmluft. Pensle en ildfast form med litt olje.
Ha lam, lok, hvitlok, urter og krydder i en bolle, og bland godt. Smak til med salt og pepper. Form blandingen til små kjøttboller med en skje. Legg bollene sammen i den ildfaste formen. Stek bollene i rundt 20 minutter, eller til de er brune og ser gjennomstekte ut.
Imellomtiden lager du sausen:
Varm oljen i en stor stekepanne. Tilsett løk, og brun den i middels varm panne i 5 minutter, eller til den er myk. Tilsett hvitløk, spisskummen, kanel og paprikapulver. Stek i 1 minutt, eller til det begynner å lukte fantastisk (det er aromaen i krydderne som frigjøres). Ror inn tomater og harissa, og la sausen koke opp. Skru ned varmen, og la det surre til kjøttbollene er ferdige. Hell sausen over kjottbollene, dryss over koriander, og server.
Det gjør ikke noe om bollene blir lunkne hvis de er en del av et mezzebord, men du kan også la alt stå, og varme opp sausen rett før du skal servere. Når du heller den over bollene, blir de varme nok. Du kan også gjøre alt klart dagen i forveien. Ikke stek bollene, la dem stå klare i kjøleskapet. Stek dem, varm opp sausen, og hell over rett før gjestene kommer.
Du kan bruke samme krydderblanding til kebab. krydre lammedeigen på samme måte som over, klem dem rundt grillspyd som er bløtlagt noen timer i vann og grill dem, eller stek 6-8 minutter i ovnen.