Enkel kibbeh

Til ca 8 personer på et mezzebord

  • 7 dl fin bulgur
  • 6 dl olivenolje
  • 3 ½ dl grovbakstmel eller sammalt hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 dl tørket mynte, eller 1 ts myntesaus
  • 2 finhakkede løk Fil_000 (5)
  • 5 dl vann

Fyll med kjøtt:

  • 300 g karbonade eller lammekjøttdeig
  • 2 dl pinjekjerner (hvis du vil)
  • 1 stor løk i tynne skiver
  • 1 ts spisskummen
  • Salt og pepper

Fyll med løk:

  • 4 store løk i tynne skiver
  • 2 dl pinjekjerner
  • 2 dl maiskorn
  • 1 ts spisskummen
  • Salt og pepper

Olje (f eks solsikkeolje) til fritering.

1. Begynn med kibbehdeigen. Bland bulgur og 2 dl olivenolje, tilsett mel, salt, pepper, mynte, revet løk og lunkent vann. Bland godt. Du må kanskje kjøre den i en kjøkkenmaskin med kniver for å få den skikkelig seig. Hvis du ikke har en sånn, bruk temperamentet ditt og rør og kna som en gal. Deigen skal være så “seig” at du kan forme boller og stikke hull til fyllet uten at alt faller fra hverandre.

2. Varm opp litt olje i en kjele. Stek løkskivene til de er blanke og myke. Bland i 1 ts spisskummen. Ta opp løken med hullsleiv, og la den renne av litt på kjøkkenpapir hvis det er mye fuktighet i blandingen. Stek pinjekjernene såvidt gyllenbrune i samme olje. Ta dem opp med hullsleiv, og la renne av på kjøkkenpapir. Bland løk og pinjekjerner. Hvis du bruker kjøttdeig/lammedeig; brun den i samme panne/olje, og smak til med salt og pepper. Ta opp med hullsleiv så det meste av fuktigheten renner av. Bland fyllet i en bolle.

3. Form runde boller av ca en stor spiseskje av kibbehdeigen, Fil_000 (4)og lag et hull midt i hver bolle. Sjekk denne videoen (og bruk gjerne den oppskriften også Smilefjes)for å se hvordan du kan gjøre det. Fyll hullene med 1 ss av kjøttblandingen, og klem deigen sammen rundt fyllet. Form bollene litt avlange. Friter noen få boller om gangen i varm  olje (sjekk om oljen er varm nok ved å stikke en trepinne ned i den. Det bruser rundt pinnen når oljen er passe varm). Friter bollene til de er gyllenbrune.

4. Server bollene varme eller romtempererte.

Synes du det er skummelt å fritere? Følg alltid disse reglene:

  1. Bruk en jerngryte hvis du har. Du må også ha et lokk til, rett ved siden av, som du legger på hvis noe begynner å bli for varmt.
  2. Ha tykke grytekluter ved siden av deg, og bruk dem, så du ikke brenner deg.
  3. Bruk helst tresleiv eller en gammeldags pølseklype av tre, hvis du har.
  4. Pass alltid på at du har plass til å dra gryta rett av varmen hvis du har en vanlig plate.
  5. Hold barna unna akkurat når du gjør dette…Smilefjes
  6. Gå aldri fra gryta. Slå av varmen og sett på lokket om du må noe.

Du kan steike kibbeh i en dyp steikepanne med mye olje i. Snu ofte så bollene blir brune over det hele, og følg de samme reglene som over, så går det kjempebra.

Om HeidiAuensen

Jeg driver bloggen Matspinn og den nedlagte Livet med en førerhundvalp. Ellers drømmer jeg om å bli en utgitt forfatter, noe du kan lese om på www.spinout.no
Dette innlegget ble publisert i Arabisk, lam, Mezze. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s