Denne gryta har jeg nesten fullt og helt lånt fra alibabasmat. Den finnes i mange variasjoner fra flere land i Midtøsten, blant annet Irak og Marokko. Tips om å lage den fikk jeg av min kjæres marokkanske kollega. Dette ble en favoritt på messebordet da vi laget Matgøy med Midtøsten. Hlou betyr forøvrig søt.
Bilde lånt (tjuvlånt, sorry) av Alibaba. Vår gryte havnet oppi en mørk gryte og bildet ble ikke bra…i motsetning til smaken.
Du kan godt bruke kalvekjøtt eller oksekjøtt, men den ble fantastisk med lam.
Vi stolte på hva Alibaba skrev på bloggen sin, og brukte vanlig kjele. Vi hadde ikke Tagine.
Ingredienser til 4-6 personer:
- 5-6dl varmt vann
- 450g lammekjøtt i tynne skiver
- 1 – 2 løk, i skiver
- 1ss smør
- 150g aprikoser, tørkede
- 200g svisker, tørkede
- 100g rosiner
- 2dl sukker
- 1ss rose vann, kan sløyfes(kjøpes i utenlandske butikk)
- 2ts kanel
- 1/4ts salt
- Litt pepper kvernes over
- Mandler, ca 50g
Ha smør, løk, kjøtt, 1ss sukker, 1 ts kanel, salt og litt pepper i en kjele og la det surre i 2-3 minutter. Tilsett vann. Ha på lokk og la kjøttet småkoke i ca 1 time, til kjøttet er mørt.
Kok opp vann i en annen kjele eller i vannkoker. Ha aprikoser og rosiner i en bolle, hell over vann og la det bløte seg i ca 10 minutter. Ta frukten ut og la vannet renne av, f eks i et dørslag. Legg til side.
Rist mandler i en tørr stekepanne i noen minutter, legg til side.
Når kjøttet er ferdigkokt ha i aprikoser og rosiner.
Tilsett 1ss sukker og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett 1ts kanel, og la retten småkoke i 5 minutter. Tilsett svisker, la småkoke i 10 minutter til.
Tilsett mandler rett før servering.
Server med couscous, pidebrød, pitabrød eller til og med hjemmelaget potetstappe går